Skip to main content

Kunnen feromonen helpen bij het kalmeren van je hond?

Gepubliceerd op
16 september 2021
Diana
Soijo-Tap

Kunnen deze onzichtbare chemicaliën je angstige hond kalmeren?

Feromonen zijn onzichtbare chemicaliën die door dieren worden afgegeven en die het gedrag van andere dieren in de soort beïnvloeden. Deze soortspecifieke chemicaliën leveren berichten en fungeren als een communicatiemiddel tussen leden van dezelfde soort. Feromonen kunnen dieren helpen een partner aan te trekken en helpt bij pups om zich veilig te voelen.

Na een bevalling laten honden kalmerende feromonen vrij, ongeveer drie tot vier dagen na de geboorte en twee tot vijf dagen na het spenen. Er wordt aangenomen dat deze speciale feromonen de binding versterken tussen moeder en pups, waardoor ze kalm blijven, zelfs als de moeder ze alleen laat om te gaan eten of even naar buiten gaat met de eigenaar.

Naarmate de puppy’s onafhankelijker worden, wordt aangenomen dat kalmerende feromonen een signaal geven dat de omgeving veilig is.

Onderzoekers hebben onderzocht hoe het gebruik van feromonen eigenaren van gezelschapsdieren kan helpen om hun huisdieren meer welzijn te geven, en er zijn verschillende feromonenproducten op de markt die voor dit doel nuttig zijn.

Feromonen helpen bij het creeren van rust en het verminderen van angst.

Honden ervaren stress en angst net als mensen, en er is een eindeloze lijst met scenario’s die het je hond ongemakkelijk kunnen maken.
Uitstapjes naar de dierenarts, onweer, vuurwerk en onverwachte bezoekers zijn veelvoorkomende angsttriggers, terwijl verlatingsangst vaak voorkomt bij honden die uit het asiel komen, mishandeld zijn of te vroeg bij de moeder zijn weggehaald.

Zelfs in je dagelijkse leefomgeving kan je hond stress bezorgen, vooral als je in huis met meerdere huisdieren woont. Meerdere katten en honden kunnen in harmonie naast elkaar bestaan, maar vaak zijn er onderliggende spanningen die kunnen leiden tot agressie, angst of probleemgedrag. Problemen met de relatie tussen een nieuw huisdier en een bestaand huisdier behoren zelfs tot de top 10 van redenen waarom honden en katten worden afgestaan aan dierenasielen

Feromonen zijn een optie om de spanningen te verkleinen. Eén studie omvatte twee feromonenproducten – Feliway FriendsTM (voor katten) en AdaptilTM (voor honden), die kalmerende soortspecifieke feromonen afgeven – in huizen met meerdere soorten gedurende een periode van zes weken. De feromonen leidden tot opmerkelijke verbeteringen.
Volgens de auteurs van het onderzoek: “Er wordt aangenomen dat feromoongerelateerde producten de emotionele verwerking van dieren beïnvloeden die ze kunnen detecteren en worden wijdverbreid gebruikt als omgevingshulpmiddelen om te helpen bij gedragsproblemen die verband houden met stress en de perceptie van een stressvolle omgeving.

Hoe feromonen voor uw huisdieren te gebruiken?

Feromonen zijn verkrijgbaar via plug-in diffusers en sprays. Als je een nieuw huisdier in je huis introduceert, kan een plug-in diffuser helpen om spanningen in de algehele omgeving te kalmeren. Een feromonenspray kan handig zijn tijdens het kammen van de vacht of als je naar de dierenarts gaat het op een deken te spuiten waar je hond op kan liggen. Een Adaptil-feromoonhalsband of -diffuser kan een hond kalmeren die niet graag alleen thuis is. “Feromonen helpen de hond zich veilig te voelen en kunnen ongewenst gedrag voorkomen, zoals zeuren, huilen, ijsberen en destructief zijn wanneer het huisdier alleen in huis is,” (zei Tynes).

Hoewel feromonen voor veel honden rustgevend zijn, werken ze het beste als onderdeel van een uitgebreid plan om het welzijn van je hond te ondersteunen.

Er zijn ook veel andere natuurlijke kalmerende ondersteuningsopties, zoals melanges van bloesemessence zoals Solutions Safe Space for Dogs, Bachbloesemremedies, TCM-remedies (traditionele Chinese geneeskunde) of essentiële oliën (vooral lavendel).

Verwijderen als eerste de stressvolle trigger, indien mogelijk, en schakel dan de hulp van een gedragstherapeut in die je kan helpen om complexere gedragsproblemen op te lossen.

Sanny van Essen gedragstherapeut (Westland omgeving)
Marjolein Meesters gedragstherapeut (Omgeving Oss & Den Bosch)

Bronnen:
Doctor Karen Becker