Skip to main content
Het belang van Probiotica voor honden

Het belang van Probiotica voor honden

Gepubliceerd op
27 februari 2024
Diana
Soijo-Tap
Elke dag verschijnt er steeds meer informatie over probiotica en het microbioom. En met zoveel producten op de markt … hoe weet je welke de beste probiotica voor honden zijn? Laten we eerst eens kijken waarom probiotica belangrijk zijn voor je hond … en beginnen met het microbioom. Wat is het Microbioom? Het spijsverteringskanaal van […]

Elke dag verschijnt er steeds meer informatie over probiotica en het microbioom. En met zoveel producten op de markt … hoe weet je welke de beste probiotica voor honden zijn?

Laten we eerst eens kijken waarom probiotica belangrijk zijn voor je hond … en beginnen met het microbioom.

Wat is het Microbioom?

Het spijsverteringskanaal van je hond zit vol met bacteriën … goed en slecht. Deze bacteriën en andere micro-organismen vormen een gemeenschap die bekend staat als het microbioom. De goede bacteriën zijn probiotica … levende micro-organismen die voornamelijk in de dikke darm leven.

Wat doet Probiotica voor mijn hond?

Probiotica hebben een aantal belangrijke taken in het lichaam van je hond. Ze bieden een reeks essentiële functies, waaronder:

 • Ondersteuning van de algehele darmgezondheid door de spijsvertering en opname van voedingsstoffen.
 • Leveren van een bron van gunstige darmbacteriën.
 • Ondersteuning van de productie van korteketenvetzuren (SCFA’s), zoals boterzuur dat de groei van gunstige bacteriën kan ondersteunen.
 • Sommige stammen genereren essentiële vitamines, zoals B-vitamines en vitamine K.
 • Ondersteuning van de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die de stemming en het gedrag beïnvloedt.
 • Productie van enzymen die helpen bij de spijsvertering van voedingsstoffen.
 • Helpen bij het handhaven van een goede darm-pH.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem door middel van een gebalanceerd microbioom.
 • Helpen bij het handhaven van een goede darmgezondheid en -functie.

Waarom het immuunsysteem probiotica nodig heeft

Ongeveer 90% van het immuunsysteem van je hond bevindt zich in zijn darmen, dus een diverse darmbacteriën helpen het immuunsysteem te ondersteunen.

Probiotica fermenteren voedsel om korte ketenvetzuren te creëren in de dikke darm van je hond … en ze hebben ook enkele belangrijke taken. korte ketenvetzuren helpen bij het …

 • Voeden van vriendelijke bacteriën
 • Slechte bacteriën verdrijven
 • Ondersteunen van de slijmlaag van de darm, waardoor cellen dicht bij elkaar blijven
 • Verlagen van glucose en het beheren van obesitas
 • Verdedigen tegen voedselallergenen
 • Opbouwen van T-cellen in het immuunsysteem
 • Nutriënten absorberen zoals calcium, magnesium en ijzer

Probiotica werken het beste wanneer je ook prebiotica geeft …

De beste Pre- en Probiotica voor honden

Probiotica hebben prebiotica nodig om ze te voeden. Prebiotische voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, dus probeer enkele van deze op te nemen in de maaltijden van je hond: gekookte champignons, paardebloembladeren, cichoreiwortel, zee-groenten, asperges, bananen en knoflook.

Wanneer heeft je hond probiotica nodig?

Als je hond tekenen van ziekte vertoont, heeft hij nog meer probiotica nodig. Als je hond een van deze symptomen of problemen heeft, heeft zijn microbioom ondersteuning nodig:

 • Diarree
 • Allergiesymptomen (jeuk, uitslag)
 • Lekkende darm
 • Gist (Candida)
 • Urineweginfecties
 • Alvleesklierontsteking
 • Obesitas of diabetes
 • Agressief gedrag of stemmingsstoornissen
 • Darmproblemen

Veel dingen kunnen een onbalans veroorzaken die leidt tot deze problemen, waaronder medicijnen zoals antibiotica, gifstoffen in de omgeving van je hond, diëten met veel zetmeel en te veel vet in het dieet.

4 Soorten Probiotica voor honden

Elke hond heeft een ander probioticum nodig, afhankelijk van zijn gezondheid en dieet. Hier zijn enkele van de beste en hoe je ze kunt gebruiken.

 1. Melkzuurbacteriën

De meeste probiotica zijn melkzuurbacteriën die zijn gemaakt van gefermenteerde melk. Ze worden vermeld per stam en soort: Bifidobacterium en Lactobacillus zijn de soorten. Ze worden afgekort tot B en L, dus je kunt ze vermeld zien als B longum of L acidophilus.

Lactobacillus-soorten zetten melksuiker om in melkzuur om een gezond spijsverteringskanaal te behouden. Bifidobacterium-soorten produceren melkzuur. Ze leven in de dikke darm en interageren met immuuncellen. Ze ondersteunen het immuunsysteem door schadelijke bacteriën weg te drukken. Beide soorten probiotica blijven slechts ongeveer 24 uur in de darm. Als je deze probiotica gebruikt, heeft je hond ze dagelijks nodig.

Hier zijn enkele stammen van melkzuurbacteriën:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus plantarum en Lactobacillus rhamnosus
 • Bifidobacterium animalis
 • Bifidobacterium longum
 • Enterococcus faecium
 • Pediococcus acidilactic

De meeste Lactobacillus- en Bifidobacterium-soorten komen uit zuivelproducten, dus ze zijn mogelijk niet geschikt voor honden die allergisch zijn voor zuivel of andere allergieën hebben.

De volgende twee hieronder … gist en op de bodem gebaseerde probiotica … zijn niet-zuivelproducten, dus ze kunnen meer geschikt zijn voor honden met allergieën.

 1. Gistprobiotica

Saccharomyces boulardii is een gezonde gist die als

probioticum fungeert. En het wordt niet vernietigd door antibiotica. Dat betekent dat het gunstige darmbacteriën kan ondersteunen en kan helpen bij het beheersen van occasionele maagklachten zoals diarree veroorzaakt door antibiotica. Het helpt ook bij Candida en gist … en het kan de spijsvertering ondersteunen.

 1. Op aarde / bodem gebaseerde probiotica

Bacillus-stammen van probiotica zijn op aarde / bodem gebaseerde probiotica, geen melkzuur-gebaseerde. Ze staan ook bekend als sporevormende probiotica, vanwege hun harde omhulsel dat hen beschermt tegen hitte, maagzuren en de meeste antibiotica. Deze probiotica worden vaak aangetroffen in de aarde / bodem en het water.

De meest voorkomende gebruikte stammen zijn:

 • Bacillus coagulans
 • Bacillus indicus
 • Bacillus subtilis

Welk type Probioticum is het beste voor honden

Als je hond een specifiek probleem heeft, zijn er probiotica die meer nuttig zullen zijn dan andere.

Beste Probiotica voor honden met allergieën

Als het gaat om honden met allergieën, kan het vinden van het juiste probioticum een wereld van verschil maken. Zoek naar een probiotisch supplement dat Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis bevat, die de immuunfunctie bij honden met allergieën kunnen ondersteunen. Deze probiotica kunnen het microbioom van de darm ondersteunen.

Beste Probiotica voor honden met gist

Gistovergroei kan een aanhoudend probleem zijn bij sommige honden. Zoek een probioticum dat Saccharomyces boulardii bevat, een giststam die kan helpen bij het behouden van de darmflora. Probiotica met meerdere stammen, waaronder Lactobacillus en Bifidobacterium, kunnen ook gunstig zijn voor honden die gevoelig zijn voor gist.

Beste Probiotica voor honden met diarree

Voor honden die lijden aan diarree, kunnen probiotica zoals Lactobacillus rhamnosus GG en Enterococcus faecium levensreddend zijn. Saccharomyces boulardii overleeft ook het spijsverteringsproces en is nuttig bij gevallen van maagklachten met diarree. Deze stammen helpen bij het behouden van de darmbalans en het handhaven van een gezonde spijsvertering.

Beste Probiotica voor honden op antibiotica

Hier is wat onverwachte informatie. Je weet dat antibiotica alle bacteriën in de darm van je hond vernietigen … zowel goed als slecht. En ze kunnen leiden tot antibioticaresistentie bij honden. Dus je kunt je hond probiotica geven om de goede bacteriën in zijn darm te ondersteunen. Maar … het blijkt dat het type probioticum belangrijk is …

Een studie uit 2018 ontdekte dat het geven van Lactobacillus-probiotica na antibiotica zorgde voor een vertraging in het herstel van het microbioom. Het herstel was zelfs zwakker dan de groep die geen probiotica kreeg.

Geef in plaats daarvan Saccharomyces boulardii of op de bodem gebaseerde probiotica (Bacillus subtiliis en Bacillus coagulans). Dit zijn de beste probiotica om het microbioom van je hond te ondersteunen wanneer je antibiotica moet geven. En je kunt ze zelfs tegelijk met antibiotica geven.

Beste Probiotica voor de huid van honden

Huidproblemen bij honden kunnen vaak worden gekoppeld aan de gezondheid van de darmen. Probiotica met Lactobacillus reuteri en Bifidobacterium animalis kunnen de huidgezondheid bij honden ondersteunen. Deze probiotica kunnen helpen bij het behouden van een gezondere, glanzende vacht.

Beste natuurlijke probiotica voor honden

Natuurlijke probiotica zit in voeding. Ze komen voor in voeding als bacteriën, gefermenteerd, vezels en in suiker. Voorbeeld van probiotische voedingsmiddelen zijn:

 • Probiotische yoghurt
 • Andere gefermenteerde voedingsmiddelen

Hoe kies je probiotica voor honden

Om de meest geschikte probiotica voor je hond te selecteren, is het cruciaal om de specifieke stam te identificeren die aansluit bij de gezondheidsdoelen van je hond, of het nu gaat om het behouden van de algehele gezondheid of het aanpakken van specifieke problemen.

Hier zijn dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van probiotica voor honden:

 • Beoordeel gezondheidsproblemen: Verschillende probiotische stammen bieden unieke voordelen. Sommige stammen beheren maagklachten die leiden tot diarree, terwijl andere effectiever zijn voor allergische symptomen of gastro-intestinale problemen.
 • Overweeg gecombineerde stammen: Kies voor probiotische producten die meerdere stammen bevatten. Het combineren van verschillende stammen kan een breder scala aan voordelen bieden voor je hond.
 • Beoordeel kolonievormende eenheden (CFU’s): CFU’s dienen als een maatstaf voor de potentie van een probioticum. Ze vertegenwoordigen de hoeveelheid levende bacteriën die aanwezig zijn. Over het algemeen worden hogere CFU-aantallen verkozen. Als algemene richtlijn zijn 3-5 miljard CFU’s voldoende voor onderhoud, maar dit kan toenemen tot 25-50 miljard CFU’s wanneer je hond ziek is of vecht tegen een infectie.
 • Zoek naar veiligheid en kwaliteitsborging: Zorg ervoor dat het probiotische product grondig is getest op zowel veiligheid als werkzaamheid. Zoek naar certificeringen zoals het keurmerk van de National Animal Supplement Council (NASC), dat naleving van kwaliteitsnormen aangeeft.

Hoe geef je Probiotica

Nadat je het type en de stam probiotica hebt gekozen, zijn hier enkele maatregelen om in gedachten te houden.

 • Voor lactic acid bacteriën heb je meerdere stammen en een groot aantal CFU’s (kolonievormende eenheden) nodig. Deze probiotica blijven niet lang in de darm van je hond, dus je hebt minstens 10 miljard CFU’s nodig om de beschikbaarheid te verhogen.
 • Saccharomyces boulardii is robuuster dan op zuivel gebaseerde probiotica. Dus je kunt een kleiner bedrag geven … een half miljard tot 5 miljard CFU.
 • Voor op de aarde / bodem gebaseerde probiotica kun je een nog kleiner aantal CFU’s gebruiken. Ze overleven de zuurgraad van de darm. Kies ongeveer 1 miljard CFU.

Kunnen probiotica mijn hond schaden?

Het grootste probleem met probiotica is dat je mogelijk niet de resultaten krijgt die je had gehoopt. Hier zijn enkele situaties waarin sommige soorten probiotica mogelijk niet werken.

Kleine Darmbacteriële Overgroei (KDO)

De meeste bacteriën van je hond moeten in zijn dikke darm leven, niet in de dunne darm. KDO treedt op wanneer bacteriën zich uitbreiden en zich verspreiden naar de dunne darm. Dit verstoort het werk van de dunne darm … namelijk, de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

Als je hond KDO heeft, zie je mogelijk deze problemen:

 • Chronische of terugkerende diarree
 • Gewichtsverlies
 • Zure refluxziekte
 • Gas
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ontstekingsdarmziekte
 • Voedselintoleranties
 • Huidproblemen
 • Lekkende darm

Met KDO is er al te veel bacteriën in de dunne darm, dus probiotica kunnen de overgroei verergeren. Als de symptomen van je hond erger worden door probiotica, kan KDO de reden zijn.

Als je hond KDO heeft, zijn op de bodem gebaseerde bacteriën een betere keuze. Deze sporevormende probiotica hebben een beschermende coating die hen intact door de dunne darm laat passeren. Dan kunnen ze bij de dikke darm komen waar ze nodig zijn.

Hoe lang moet ik mijn hond probiotica geven?

Als je voedingsbronnen van probiotica en prebiotica toevoegt, kun je ze bij elke maaltijd geven. Je kunt rouleren door dagelijks gefermenteerde groenten, champignons, kefir, zeegroenten of fruit te geven. Je hond zal ook profiteren van hun andere voedingsstoffen.

Als je een probiotisch supplement geeft als preventieve maatregel, kun je je hond de meeste dagen probiotica geven. Op de aarde / bodem gebaseerde probiotica zijn de beste optie voor dagelijks gebruik omdat ze minder snel KDO veroorzaken.

Melkzuurprobiotica, zoals een hoog CFU Lactobacillus, helpen bij het bevorderen van een normale darmgezondheid voor honden met terugkerende maagklachten. Zodra het probleem begint op te lossen, kun je ze minder vaak geven. Het blijven geven van probiotica gedurende een paar weken kan helpen bij het beheren van de onderliggende darmproblemen van je hond.

Nu weet je waarom probiotica zo’n belangrijk onderdeel zijn van het dieet van je hond … en hoe je het juiste probioticum voor zijn of haar behoeften kunt kiezen.

Bronnen

Cornell University, College of Veterinary Medicine. (Z.d.). The Power Of Probiotics. Dogwatch Newsletter.

Which probiotics are best for dogs | Dogs naturally. (z.d.). Four Leaf Rover. https://fourleafrover.com/blogs/natural-health/best-dog-probiotics

Grześkowiak Ł, Endo A, Beasley S, Salminen S. (2015). Microbiota en probiotica bij het welzijn van honden en katten. Anaerobe, 34, 14-23.

Pilla R, Suchodolski JS. (2020, 14 januari). De rol van het microbiële darmstelsel en metaboloom bij honden in gezondheid en gastro-intestinale ziekten. Front Vet Sci, 6, 498.

Schmitz SS. (2021, januari). Waarde van probiotica in de gastro-enterologie van honden en katten. Vet Clin North Am Small Anim Pract, 51(1), 171-217.

Bronnen:
Diana Soijo