Skip to main content
probiotica hondenosteopaat diana soijo

Probiotica bij honden met spanning/stress

Gepubliceerd op
27 februari 2024
Diana
Soijo-Tap

Als je een hond (of pup) hebt die stress van welke aard dan ook heeft ervaren (bijvoorbeeld voedings-, vaccinatie en of antibioticum) of in de toekomst in een kennel of pension wordt geplaatst, zou je probiotische suppletie kunnen overwegen, gezien al het wetenschappelijke bewijs van de voordelen van suppletie met deze vriendelijke bacteriën voor de algehele gezondheid van je hond(en).

Een universitaire studie uit 2019 van 16 Beagles concludeerde bijvoorbeeld dat het toevoegen van de nuttige bacterie Bacillus subtilis aan ultrabewerkt hondenvoer de verteerbaarheid van vet en koolhydraten in de darm verbetert en resulteert in “hogere kwaliteit” poep samen met gezondere niveaus van ammoniak in het spijsverteringskanaal.

Honden hebben probiotische bacteriën nodig om niet alleen een gezond niveau in de darm te behouden, maar ook om potentieel pathogene (ziekmakende) bacteriën te ontmoedigen om door het maagdarmkanaal heen te sijpelen (leaky gut). Het spijsverteringskanaal is het grootste immuunorgaan in het lichaam en de thuisbasis van een enorme populatie bacteriën.

Omdat het spijsverteringskanaal van de hoektanden van je hond is geëvolueerd om een enorme bacteriële belasting in het voedsel dat ze eten aan kunnen, moet het maagdarmkanaal van je hond een gezond niveau van goede bacteriën hebben om populaties slechte bacteriën onder controle te houden en spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Studies tonen aan dat dieren zonder kolonies van vriendelijke bacteriën in hun darm, of met een slechte balans tussen goede en slechte darmbacteriën, een hoog risico lopen om ziekten te ontwikkelen, en elke vorm van emotionele of fysieke stress verergert de risico’s. Dit noemen wij als osteopaten een keten reactie

Probiotica kunnen de verhuis- en kennelstress bij honden verminderen

Stress en angst kunnen een verscheidenheid aan fysieke en gedragsmatige problemen bij honden veroorzaken. In een onderzoek uit 2012 evalueerden onderzoekers het gebruik van probiotische supplementen om stressgerelateerde spijsverteringsproblemen te verminderen bij 134 gezonde honden die van hun huis naar een kennel werden verplaatst

De honden werden in vier groepen verdeeld, waarvan er drie verschillende doses van de heilzame bacterie Bifidobacterium animalis kregen. De honden in de vierde of controlegroep kregen geen probiotisch supplement.

Voordat de studie begon, werden alle 134 honden geleidelijk overgezet op hetzelfde dieet. De honden in de drie testgroepen kregen dagelijks een probiotisch supplement gedurende vijf weken voordat ze naar de kennel werden verplaatst, en gedurende 20 dagen na de verhuizing.

De onderzoekers onderzochte de ontlasting (volgden de fecale scores) van de honden op basis van het uiterlijk van de ontlasting, het aantal keren dat ze per dag poepten en de bacteriepopulatie in de ontlasting. Ze volgden ook de serumcortisolspiegels om de stressniveaus van de honden te bepalen.

De onderzoeksresultaten toonden hogere niveaus van probiotische bacteriepopulaties in de drie groepen honden die het supplement kregen. De concentraties bacteriën suggereerden dat ze dosisafhankelijk waren, wat betekent dat ze het resultaat waren van suppletie.

De honden die de hoogste doses probiotica kregen, hadden grotere populaties vriendelijke bacteriën in hun ontlasting dan de honden die zwakkere dosises kregen. Bovendien hadden minder honden die het supplement kregen “onaanvaardbare” ontlasting (te vloeibaar of te droog) tijdens hun eerste week in de kennel.

De onderzoekers concludeerden dat het probiotische supplement “… de optimale productie van ontlasting ondersteunt en kan helpen om stressgerelateerde gastro-intestinale stoornissen en diarree te voorkomen” bij honden die onlangs zijn verplaatst en in een kennel zijn geplaatst.

Advies probiotica

Ik heb veel ervaring met probiotica bij verschillende honden die ik mag behandelen. De resultaten zijn positief.
Wil je direct probiotica aanschaffen?
Ga naar https://hondenpraktijk.nl/supplementen/protect-probiotica-hond-four-leaf-rover/

Wil je meer weten?

Twijfel of ik als osteopaat je hond kan helpen, twijfel niet en bel of mail gerust.
In Nederland zijn we inmiddels met een groot team aan HDO osteopaten gedegen opgeleid en helpen je graag met je hond.

Bronnen:
https://healthypets.mercola.com/