Skip to main content
Hoe herken je kanker bij je hond?

Hoe herken je kanker bij je hond?

Gepubliceerd op
6 augustus 2024
Diana
Soijo-Tap
Als hondenliefhebber is het laatste wat je wilt horen dat je trouwe viervoeter kanker heeft. Toch is het een realiteit waar veel baasjes mee te maken krijgen. Wist je dat bijna de helft van alle honden ouder dan 10 jaar kanker ontwikkelt? De statistieken liegen er niet om, maar er is goed nieuws: vroege detectie […]

Als hondenliefhebber is het laatste wat je wilt horen dat je trouwe viervoeter kanker heeft. Toch is het een realiteit waar veel baasjes mee te maken krijgen. Wist je dat bijna de helft van alle honden ouder dan 10 jaar kanker ontwikkelt? De statistieken liegen er niet om, maar er is goed nieuws: vroege detectie kan een enorm verschil maken in de behandeling en overlevingskansen van je hond.

Signalen om Alert op te Zijn

Kanker bij honden kan zich op vele manieren manifesteren. Hier zijn enkele belangrijke symptomen om in de gaten te houden:

  • 🐾 Onverklaarbare bulten of zwellingen
  • 🐾 Gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • 🐾 Verminderde eetlust
  • 🐾 Moeite met ademhalen of eten
  • 🐾 Aanhoudende diarree of braken
  • 🐾 Wonden die niet genezen
  • 🐾 Ongewone geuren uit de mond of van het lichaam

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen niet altijd op kanker wijzen, maar ze verdienen wel de aandacht van een dierenarts.

Veelvoorkomende vormen van kanker bij honden

Hoewel er vele soorten kanker bij honden voorkomen, zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Lymfoom: Een kanker van het lymfesysteem die vaak de lymfeklieren aantast.
  2. Melanoom: Een agressieve vorm van huidkanker die vaak in de mond of op de poten voorkomt.
  3. Osteosarcoom: Botkanker die vooral grote hondenrassen treft.

Lifestyle: Hoe je het risico kunt verminderen

Hoewel niet alle kankers te voorkomen zijn, kun je wel stappen ondernemen om het risico te verminderen:

  • Gezond gewicht: Overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker.
  • Voeding: Een uitgebalanceerd, anti-inflammatoir dieet kan helpen, zoals ketodieet.
  • Vermijd toxines: Beperk blootstelling aan pesticiden en andere chemicaliën, te denken valt aan vlooiendruppels of vlooien en tekenbanden die chemisch zijn.
  • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging boost het immuunsysteem.

Supplementen: De drie pijlers om het kanker moeilijk te maken

Deze pijlers kunnen levensverlengend zijn maar bieden geen garantie:

  • Onstekingsremmers: Kanker creert ontstekkingen en groeit hierdoor om het immuunsysteem te overbelasten. Curcumine in combinatie met zwarte peper uitgebalanceerd is een natuurlijke ontstekingsremmer. Gebruik Synopet Joint support https://www.synopet.nl/#Dogproducts
  • Immuniteit booster: Turkey Tail of een combinatie van uitgebalanceerder paddestoelen staan bekend om het immuunsysteem te ondersteunen bij kanker. Er zijn diverse studies maar nog niet voldoende. Gebruik hiervoor Seven ‘Shrooms of Turkey Tail https://hondenpraktijk.nl/supplementen/
  • Glucose / koolhydraten beperking: Kanker haalt zijn brandstof uit suikers in het lichaam. Te denken valt aan koolhydraten. Door je hond op een ketose dieet te zetten (geloof mij hier wordt je hond blij van) krijgt kanker bijna geen brandstof meer en ontwikkelt zich moeilijk. https://www.ketopetsanctuary.com/

Wat te doen bij vermoedens?

Als je vermoedt dat je hond kanker heeft, is snelle actie geboden. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts voor een grondige check-up. Onthoud: vroege detectie kan levensreddend zijn!

Wees de beste vriend van je hond – blijf alert en proactief als het gaat om hun gezondheid. Door goed op te letten en regelmatige controles, kun je ervoor zorgen dat je trouwe metgezel een lang en gezond leven leidt.


🐾 Wil je meer weten over het beschermen van de gezondheid van je hond?

Laat me mijn persoonlijke ervaring met je delen over hoe ik omging met kanker bij onze hond Mimo. Door mijn uitproberen, uitgebreid onderzoek te doen en de waardevolle inzichten van andere hondeneigenaren, heb ik ontdekt wat hielp en wie ik als specialist kon benaderen.

Mimo werd gediagnosticeerd met een hemangiosarcoom, een bijzonder agressieve vorm van kanker. Normaal gesproken geeft deze diagnose honden slechts 3 tot 6 maanden te leven. Wij kregen het advies om Mimo in te laten slapen maar wij vonden dat we nog niet alle opties hadden bekeken.

Met toewijding, liefde en de juiste aanpak slaagden we erin Mimo’s leven met een heel jaar te verlengen. Wat nog belangrijker is, we konden hem een goede levenskwaliteit bieden. Het was hartverwarmend om te zien hoe Mimo, ondanks zijn ziekte, tot op zijn laatste dag kon genieten van zijn favoriete activiteit: speuren.

Onze ervaring met Mimo laat zien dat er, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden, mogelijkheden zijn om kostbare tijd te winnen en hun leven betekenisvol te maken. Het gaat niet alleen om de kwantiteit van de dagen, maar vooral om de kwaliteit van het leven dat we hun kunnen bieden.

Bronnen:
Diana Soijo