Skip to main content

Geef je hond eens een massage!

Gepubliceerd op
15 november 2022
Diana
Soijo-Tap

Geef je hond eens een massage!

Als je denkt dat jouw huisdier ‘een hondenleven leidt’ – dutten als ze daar zin in hebben, genietend van maaltijden en de hele dag door traktaties en knuffelen.

– dan vraagt je je misschien af waarom je huisgenoot een massage nodig. Maar de waarheid is, is dat een massage een geweldig hulpmiddel is voor honden van alle leeftijden om stress en angst te verlichten, pijn en stijfheid te verminderen, flexibele bewegingen te vergroten en genezing na een blessure te bevorderen.

De oudere hond maar ook de jonkies

Seniore honden komen misschien als eerste voor de geest omdat dit de groep honden is waarbij stijfheid en andere ongemakken vaker voorkomen. De seniore hond zal opbloeien bij regelmatige het ontvangen van een massage en zal verlichting bieden bij pijn en mogelijk helpt bij cognitieve stoornissen. Maar zelfs jongere honden kunnen hiervan profiteren. Voor jeugdige, energieke honden kan massage veerkracht opbouwen tegen blessures bij wilder spelen, en voor honden die eerder een blessure hebben gekregen, kan een massage de vorming van littekenweefsel helpen verminderen en de flexibiliteit vergroten.

Mocht je onlangs een hond uit een asiel geadopteerd hebben, kan een massage helpen bij het ontspannen en een positieve invloed hebben op jullie relatie. Asielhonden die worden gemasseerd, zijn vaak merkbaar meer ontspannen en het proces kan hun vertrouwen helpen vergroten. Bovendien voelt het gewoon goed, en het masseren van je hond is een uitstekende manier om de band op te bouwen en te verbeteren.

Vier technieken om je hond te masseren

Als je er nu van overtuigd bent dat je hond baat kan hebben bij een massage, is je volgende vraag waarschijnlijk: hoe kun je dat doen? Professionele dierenmassagetherapeuten zijn in Nederland beschikbaar en kunnen bij je thuis komen of op afspraak in hun praktijkruimte. Bijvoorbeeld Saskia de Weerd van “Hondenmassage Saskia” 

Therapeutische, diepe weefselmassage kan het beste worden overgelaten aan ons professionals. We weten hoeveel druk veilig is en op welke gebieden we ons moeten concentreren, maar je kunt je hond zeker ook zelf masseren. Ik raad aan om een workshop of bijscholingscursus te volgen om hands-on basismassagevaardigheden te leren, maar de technieken die volgen.

Aai over rug

Aai voorzichtig over de rug van je hond, vermijd de wervelkolom en oefen lichte druk uit aan beide kanten. Dit is een ontspannende beweging die uw hond kan helpen om zich rustiger te voelen

Aaien over het voorhoofd tussen ogen richting achterhoofd

Ga met je duim op een rustig tempo met een lichte druk vanaf het midden van de neus richting het achterhoofd van de hond. Er is een acupressuurpunt bovenaan de neus van uw hond dat rust bevordert.

Dij- en bilspiermassage

Ik raad het gebruik van een duimcirkeltechniek aan om de achterpoten en bilspieren van je hond te masseren. Gebruik een lichte druk met beide duimen in het gebied, maak een achterwaartse “c” en beweeg in cirkels met de klok mee door het gebied.

Oorwrijven

Oormassage kan zowel rustgevend als therapeutisch zijn. Met je duim aan de binnenkant van de basis van het oor van je hond en je wijsvinger aan de buitenkant, maak je zachte bewegingen in een naar buiten gerichte beweging, eindigend met een lichte, zachte pull aan het oor.

Bronnen:
https://healthypets.mercola.com/