Skip to main content

Preventieve zorg voor je hond

Gepubliceerd op
21 december 2020
Diana
Soijo-Tap

Preventieve zorg voor je hond

Ik ging opzoeken wat er bekend is aan informatie op internet op het zoekwoord preventieve zorg, en schrok hier wel een beetje van!

De eerste pagina met zoekresultaten kwam naar voren hoe je via diverse reguliere dierenklinieken je vlooien, teken en wormen kunt behandelen met diverse medicatie en vlooiendruppels.

Ben jij een hondeneigenaar die kijkt naar wat wel of niet goed is voor je gezinslid?

Als je dit leest ben je bereid hierover na te denken, toch? Wat bieden wij onze honden aan, onze gezinsleden, zonder er echt kritisch over na te denken. Zoals we allemaal echt wel mee hebben gemaakt gaan we naar de dierenarts stoppen we er een pil in tegen teken en wormen, want ja dat is goed voor de hond en veilig voor je gezin. Maar is dat wel zo?

Heb jij als eigenaar weleens gekeken naar de “ingrediënten” van vlooiendruppels? Of naar de bijwerkingen van ontwormingsmiddelen? Ook hierin is google echt wel een medium die je kunt helpen bij je eerste ontdekking van wat voor verstrekkende gevolgen deze pesticiden hebben op je hond maar ook voor de omgeving.

Preventieve zorg holistisch bekeken

Als osteopaat kijk in naar een hond in zijn geheel. Als een hond bijvoorbeeld last heeft van zijn linkerachterpoot kan de oorzaak liggen in zijn “onderrug” heiligbeen die scheef staat.

Preventieve zorg is het optimaal functionerend houden van het eigen herstelvermogen van de hond en het lijf zo te “voeden” letterlijk en figuurlijk dat het lichaam het zelf ook aankan.

Als ik dan naar alle resultaten kijk door “preventieve zorg hond” op google in te tikken zie krijg ik alleen maar resultaten met middelen te zien die het optimaal functioneren van een hond (of kat) belasten, en nog erger zelfs ziek kunnen maken! Blijf je als eigenaar altijd bedenken: zorgt dit voor een beter herstelvermogen of een slechtere capaciteit tot herstel voor mijn hond? Een gezonde hond zal niet zo snel vlooien krijgen of last krijgen van wormen. Zijn eigen lijf kan namelijk de balans weer herstellen. En hierbij kun je kijken hoe je het eigen herstelvermogen een handje kunt helpen. Dat is in mijn optiek preventieve zorg!

Houd hier goed in gedachten dat ik het heb over preventieve zorg en geen gedwongen keus als een hond een vlooienallergie heeft bijvoorbeeld.

Als eigenaar van de hond is het ontzettend belangrijk om te weten:

  1. Wat heeft mijn hond nodig?
    Denk aan voeding of hoeveel stressprikkels de hond krijgt
  2. Welke informatie is mij bekend met alle gevolgen
  3. Kan mijn hond zijn lijf en gedrag (mentaal) het zelf oplossen?
    (allostatische capaciteit oftewel het “stress”emmertje hoeveel kan je hond hebben zonder gedragsverandering of ziek te worden)
  4. Welke professional kan mij hierbij helpen?
  5. Welke educatie heb ik hiervoor nodig?

Als je deze vragen kunt beantwoorden en er goed over nagedacht hebt kun je een preventieve zorg inzetten voor je hond.

De professionals op holistisch en gedragsmatig gebied

Je ontdekt door kritisch te kijken naar wat je hond nodig heeft en preventief je hond gezond wilt krijgen of behouden dat je informatie nodig hebt en een professional wilt inzetten.

Stress

Dit is een van de stiekeme gevaren die wij als hondenbezitters niet in de gaten hebben. Ook honden ervaren stress en dit kan zich in gedrag uitdrukken en daardoor ook fysiek problemen gaan opleveren. Als je ziet dat je hond veel stress ervaart zoek dan een gedragsdeskundige op. Iemand die belonend werkt en niet straffend.

De volgende hondenscholen / gedragstherapeuten heb ik persoonlijk ervaring mee opgedaan. Wellicht werkt in jouw omgeving op een dergelijke manier.

Activiteiten met je hond om zijn energie te sturen in een positieve manier:

Homeopathische middelen of supplementen om je hond minder stress te laten ervaren (kun je met mij overleggen en samen beslissen of het waardevol is):

  • Magnesium
  • Omega 3

Mocht het zo zijn dat je hond zijn eigen herstelvermogen niet meer op peil kan houden en er geen acute problemen zijn dan zijn de volgende professionals een bezoek waard:

Samen een plan opstellen

Heb je hier nu als hondeneigenaar (of katteneigenaar) vragen over of wil je begeleid worden dan kunnen we telefonisch of per zoom overleg hebben. Na een eerste online intake stel ik samen met jou een plan op en evalueren we dit na 6 maanden.