Skip to main content

Osteopathie voor honden

Behandeling

We beginnen bij de symptomen of subtiele veranderingen die jij hebt waargenomen bij je hond. N.a.v. een amanese (aantal vragen die ik je stel) ga ik je hond rustig onderzoeken. Met diverse manuele technieken (dus met mijn handen) ga ik gebieden opsporen waar verminderde beweeglijkheid, temperatuursverschillen of spanningsverschillen te vinden zijn, de blokkades. Dit is bijvoorbeeld:

  • gedrag van je hond
  • bespiering
  • beenstanden
  • rug
  • pezen
  • banden
  • ogen
  • tanden
  • organen

Ik ga je ook vragen stellen over voer, huisvesting, sportactiviteiten, erfelijke belasting, gezinssamenstelling, enz. N.a.v. het onderzoek krijg je een korte samenvatting en een voorstel tot behandelen. Na het akkoord gaan we aansluitend na het onderzoek behandelen. Dit duur ongeveer drie kwartier tot een uur. Het kan ook voorkomen dat ik doorverwijs naar een andere specialist indien dat prioriteit heeft.

Tijdens de behandeling

Iedere hond reageert anders op een osteopatische behandeling. De ene hond vind het allemaal prima, de andere hond vind het heel spannend als ik hem/haar aanraak. Ik zal dan ook de tijd nemen om je hond te laten wennen.
De technieken die ik gebruik tijdens een osteopatische behandeling zijn niet altijd direct een verlichting voor je hond. Je hond kan onrustig worden en proberen om weg te lopen. Ten alle tijden doseer ik de de behandeling dat het wel een effect heeft. Eigenlijk bepaalt jouw hond het tempo waarin er behandeld kan worden. Dit kan voor angstige honden betekenen dat we nog een behandeling inplannen voor het gewenste resultaat.

Zo wordt het voor iedereen een prettige ervaring!

Na de behandeling

Je hond gaat nu een proces van herstel in. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld spierpijn, een emotionele reactie of de stofwisseling kan tijdelijk schommelen. Door de behandeling gaat nu het systeem van je hond het “zelfherstellend vermogen” aanspreken. Dit kost tijd. Belangrijk is dat je hond minimaal een dag rust houdt en dat je de aangereikte adviezen die ik je geef opvolgt.

Tijdens behandeling | Fem

Na behandeling | Fem

Wat is osteopathie

Osteopathie is een holistische therapeutische geneeswijze die zich richt op herstel van bewegingsbeperkingen in het lichaam. Deze beperkingen kunnen zijn ontstaan door bv. ongeluk, sport, overbelasting, operatie, stress, verkeerde voeding/huisvesting, enz.

Met subtiele manuele technieken worden spieren, wervels, gewrichten, pezen, zenuwen, organen en (fascia) steunweefsel losgemaakt en behandeld.

We kijken naar de hond in zijn totaal. Dus als de hond last heeft van een kreupel pootje links voor kan het bijvoorbeeld komen uit een blessure van een schouder. Structuren en weefsel zijn in het lichaam zo met elkaar verbonden dat alles elkaar beïnvloedt. Zo heeft het bewegingsapparaat invloed op de functie van de organen en de doorstroming van bloed en hersenvloeistof en visa versa. (Er zijn wel meer systemen die invloed hebben) Ieder lichaam is dagelijks bezig zichzelf in evenwicht te houden (allostase). Dit zelfherstellend vermogen kan een osteopaat stimuleren en/of ondersteunen.

Osteopathie is een prima ondersteuning wanneer zich een probleem voordoet. Echter het preventieve karakter is nog groter. Voorkomen is beter dan genezen.

Door training kan de osteopaat met de handen de beweeglijkheid van nagenoeg elke structuur binnen het lichaam waarnemen, beoordelen en zo nodig verbeteren. Door de beweeglijkheid te herstellen stimuleert de osteopaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam, waardoor klachten vermindert worden of voorkomen kunnen worden.